Babynim

Odlingar som passar bra i växthus

Funderar du på ett köp av växthus? Samt vilka typer av växthus är rätt för dina framtida odlingar och grönsaker? När det gäller odling i växthus finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa en lyckad skörd.

Det finns flera olika typer av växthus som växthus i trä men även olika former av tunnelväxthus och bågväxthus. Ett av de viktigaste besluten du måste fatta är vilken typ av växthus som är rätt för just din gröda.

Tunnelformade växthus och bågväxthus

Tunnelväxthus är utformade för att skapa bra odlingsyta på samma plats som ett traditionellt växthus i trä. Vissa typer av tunnelväxthus är till exempel utformade för att du ska få bästa möjliga yta för dina grödor.

Det gör att du kan hantera dina odlingar enklare, oftast med ståhöjd över stora delar av tunnelväxthusets golvyta. Det gör det även mer praktiskt då fler personer kan vistas i ditt bågväxthus samtidigt.

När du väljer ett bågväxthus eller ett tunnelväxthus. Då är det viktigt att välja ett som är särskilt utformat för den typ av odling du planerar att göra även framåt. Annars kan det hända att du finner dig själv begränsad när det gäller utrymme eller resurser.

Välj polykarbonat och kanalplasttak för ökad hållbarhet på ditt växthus

Dessa är oftast tillverkade med polykarbonat och polykarbonatskivor i både väggar och tak. Oftast används kanalplasttak även till väggar då dessa har en bra isolerande effekt som håller värmen kvar i växthuset mer effektivt.

Kanalplasttak används ofta som plasttak för uterum på grund av att det är ett hållbart material som tål påfrestningar av väder och vind. Liknande fördelar fås då även med plasttak för växthus av kanalplast. Detta gör även att det kommer tåla en större snömängd än många typer av vanligt glas som inte är förstärkt.

Växthus i trä med, glasskivor i tak och som väggar

Växthus i trä finns i olika former och storlekar, från små rektangulära växthus till något större och komplexa strukturer. När du väljer ett växthus i trä, då är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket utrymme du har till förfogande. Samt vilken typ av växter och grönsaker som du planerar att odla. Ska växthuset vara rent dekorativt eller vill du kombinera med mycket odlingsyta?

Om du till exempel har ont om utrymme kan ett litet, rektangulärt växthus i trä vara det bästa alternativet för dig. Om du däremot har en stor tomt och vill odla en mängd olika grödor kan en större, mer komplex konstruktion vara mer lämplig för att kunna odla större volymer.

Det finns flera olika typer av växthus på marknaden idag. Att välja rätt växthus för just dina odlingar kan vara en svår uppgift. Men genom att ta hänsyn till vilken typ av gröda du odlar och hur mycket utrymme du har till förfogande kan du enkelt begränsa dina valmöjligheter och välja det växthus som är rätt för dig.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln