Vad är ett cellprov och varför gör man det?

Ett cellprov är en enkel undersökning där en provtagning av celler utförs från livmoderhalsen. Detta görs för att undersöka om det finns några förändringar som kan leda till cancer. I den här bloggen kommer vi att titta närmare på vad ett cellprov är, varför man gör det och hur det går till.

Varför gör man ett cellprov?

En av de främsta anledningarna till att genomföra ett cellprov är att det är en effektiv metod för att upptäcka livmoderhalscancer i tid. Tidig upptäckt är avgörande för att behandlingen ska vara framgångsrik.

Det finns också andra anledningar till att genomföra en cellprovstagning. Exempelvis kan provet avslöja cellförändringar som kan leda till pre-cancer och därmed möjliggöra förebyggande åtgärder innan det utvecklas till cancer.

Hur går det till?

Att genomgå en cellprovtagning är ganska enkelt och smärtfritt, men för många kan det kännas lite obekvämt.

Först och främst, försök att boka tiden till en dag då du inte har mens. Ett cellprov görs enklast och mest tillförlitligt när livmodertappen inte är öppen på grund av blödning.

När du anländer till kliniken kommer du att bli ombedd att ta av dig byxorna och underkläder och ligga ner på en brits med böjda knän. Därefter kommer din gynekolog att införa en speculum, som är ett instrument som används för att hålla livmoderhalsen öppen.

Sedan kommer en borste eller spatel att användas för att ta lite celler från livmoderhalsen. Detta gör inte ont, men kan kännas lite obekvämt.

Efteråt kommer cellerna att skickas in för analys och du kommer att få ett brev med resultatet inom några veckor.

Vad kan man förvänta sig efteråt?

Efter att ha genomfört en cellprovtagning kan du uppleva lite mild smärta eller blödning. Detta är normalt och borde försvinna inom några dagar. Det är klokt att undvika sex och inte använda tamponger tills blödningen har upphört.

Slutsats

Att genomföra ett cellprov kan rädda liv eftersom det effektivt upptäcker livmoderhalscancer i tidiga stadier. Det är också ett bra sätt att upptäcka pre-cancerous cellförändringar och förhindra att cancerutvecklingen går vidare. Om du känner dig obekväm med att genomföra en cellprovtagning, prata med din gynekolog om dina farhågor och frågor. Lycka till och glöm inte att din hälsa kommer alltid i första hand!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln