Babynim

Hur överlever småföretagen krisen i Europa?

Småföretagen har alltid haft det tufft, men 2022 kommer att vara ett år de aldrig glömmer. Priserna på el skenar i väg, ett krig har brutit ut i Europa och folk vågar inte lägga pengar på något personligt – hur ska småföretagen klara sig? Vi funderar på det här i denna artikel.

För småföretag är utsikterna för 2022 dystra. Med elpriser som kommer att stiga med upp till 15 procent och ett krig som rasar i Europa kämpar många för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Krisens första offer har varit kundernas förtroende. Människor drar ner på sina utgifter och småföretagare känner sig illa berörda. ”Folk köper helt enkelt ingenting”, säger en butiksägare i London. ”De är oroliga för framtiden och vill inte slösa pengar på saker som de egentligen inte behöver.”

Denna brist på konsumentförtroende förvärras av att många småföretag kämpar med stigande kostnader. Elpriserna har stigit med 10 % under det senaste året och visar inga tecken på att minska vilket leder till att många småföretag kommer tvingas att stänga igen.

De som kommer gå ut ledande ur den här krisen är företagen som har lyckats behålla sin kundkrets från tidigare år. Trots att det ser mörkt ut så får företagarna inte ge upp – det kommer bli tufft men det kommer vända nån gång.

Om ditt lilla företag har det svårt i det rådande klimatet finns det några saker du kan göra för att försöka klara av stormen. För det första kan du minska dina kostnader där du kan – titta på dina allmänna kostnader och se om det finns några områden där du kan spara pengar. För det andra, fokusera på att behålla kunderna – ta kontakt med dina befintliga kunder och låt dem veta att du fortfarande finns där för dem. Slutligen, ge inte upp – framtiden må vara osäker men den kommer så småningom att bli bättre. Småföretagen är ryggraden i ekonomin och vi behöver dem för att överleva denna svåra tid.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln