Babynim

5 lättskötta växter för nybörjaren

Vill du ha fler växter hemma men är osäker på vad som passar just dig? Lugn, vi har tipsen. Här följer fem lättskötta växter som klarar de flesta utmaningarna – från svårare jordar till mycket sol. Nybörjaren kan med dessa växter lära sig mycket om vardags odling och se hur det går att skapa gröna oaser i den annars gråa staden.

Monstera

En favorit hos många samt en av de mest lättskötta växterna som finns där ute. Monsteran finns i miniformat som inte blir högre än 25cm till stora växter som kan bli 2m+ höga. Det här växten är en stor favorit hos många då den varken kräver mycket solljus eller vatten, den nöjer sig helt enkelt med det mesta!

För att få Monsteran att verkligen trivas är det bra att ha den i ett badrum med ett eller flera ljusinsläpp. På så sätt får växten tillräckligt med vatten från det fuktiga badrummet men även lite ljusinsläpp utan att bli uttorkad. Skulle du inte ha plats växten i ditt badrum går det bra att ha den i ett annat rum, så länge det finns ett ljusinsläpp. När det kommer till vattningen så räcker det med att vattna den cirka 1 gång i veckan.

Svärmors tunga

Växten har fått sitt beskrivande namn från sina vassa och höga blad – ett gammalt skämt är att svärmödrar har en vass tunga mot sina svärdöttrar/söner. Trots sitt namn så är det en väldigt populär växt som de flesta har stött på åtminstone en gång i sitt liv. Det som gör den här växten så lättskött är att den inte gillar solljus utan helst står lite skuggigt och vattnas cirka 2 gånger i veckan.

Gullranka

Det många inte vet är att gullrankan är en syskon-växt till vår vän svärmors tunga. Gullrankan växer extremt snabbt och kan bli väldigt lång, vilket gör den till en av de vackraste växterna du kan ha i ditt hem. För att gullrankan ska trivas behöver du placera den högt upp, alternativt placera den så att den kan klättra uppåt.

Gullrankan får fina grönvita blad med en gul fläck på vilket gör att den verkligen ger färg till ditt hem! Den här växten behöver vattnas lite oftare, ca 3 gånger i veckan men den kan stå i både halvskugga och solljus så den är lätt placerad på så sätt.

High Chaparall

Gillar man kaktusar så är High Chaparall ett solklart val! Detta är en av de större kaktusarna som finns, den blir upp till 3m hög och börjar på en höjd på ca 40cm. Som de flesta kaktusar behöver den här växten mycket solljus men kan stå i halvskugga om man inte har mycket ljusinsläpp i sitt hem. Vattningen är betydligt lättare då den enbart vill vattnas ca 1gång varannan vecka, dock ska den vattnas mycket när det väl gäller.

Elefantöra

Vill man bara ha en liten växt som ger en liten färgklick med mycket intryck är Elefantöra en fin dekoration. Den här växten har fått sitt fina namn på grund av dess blad som blir ca 20cm i diameter och liknar ett elefantöra. Dessutom växer växten ganska långsamt vilket underlättar vardagen för nybörjare. Elefantöra behöver inte vattnas ofta utan räcker med vattning ca 1 gång i veckan.

Nu har du fått några exempel på simpla växter som kan ge lite färg i ditt hem , utan att du behöver oroa dig för vattningen och placeringen. Det viktigaste när det kommer till växter är att hitta en växt som passar just ditt hem, samtidigt som den ska ge dig ett fint hem.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln