RS-virus hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär, men barn som är upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt ska du söka vård direkt. Du ska även kontakta vården om ditt barn blir sjukt och tillhör en riskgrupp, till exempel att hen är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom. Barnet kan då behöva få vård på sjukhus.

 

 

Symtom

Infektionen ger oftast samma symtom som vid en vanlig förkylning med

  • snuva, små barn får ofta snuva med segt slem
  • hosta
  • lindrig feber, cirka 38-38,5 grader
  • irriterade röda ögon.

Barnet kan tappa aptiten och inte vilja äta eller dricka, vilket kan leda till att hen blir slö och trött. Barn som är upp till ett år får ofta svårt att orka äta eftersom den jobbiga andningen med täppt näsa tar mycket kraft.

Om infektionen blir allvarligare kan barnet få

  • mer ansträngd hosta
  • svårare att andas, andningen kan vara väsande och pipande när barnet andas ut
  • segt slem i näsa och luftrör.

Barn upp till ett år andas mest genom näsan. En stor del av de besvär som de minsta barnen får beror på att det sega slemmet hindrar deras andning. Barn upp till ett år, särskilt för tidigt födda, kan få andningsuppehåll.

Infektionen varar ofta längre än en vanlig förkylning, ibland upp till en månad.

Ett barn som blivit sjuk blir inte helt immun mot sjukdomen. Därför kan barnet bli sjukt igen, men oftast blir besvären lindrigare jämfört med första gången.

 

Vad kan jag göra själv?

Har barnet lindriga besvär kan du hjälpa barnet som vid en vanlig förkylning.

Näsdroppar

Om barnet är täppt i näsan kan du använda näsdroppar med koksaltlösning, framför allt när barnet ska äta och sova. Försök droppa lösningen flera gånger. Det hjälper att lösa upp det sega slemmet. Till barn över ett år kan du också använda receptfria avsvällande näsdroppar som gör det lättare att andas genom näsan.

Höja huvudändan

Höj huvudändan på sängen genom att till exempel lägga tjocka böcker under sängbenen eller bädda med extra kuddar under madrassen. Om barnet sover med huvudet högt minskar svullnaden i näsans slemhinnor och det blir lättare att andas. Du kan också låta barnet sova i sitt babyskydd, om barnet fortfarande använder ett sådant. Ett babyskydd är en bilbarnstol som kan tas ur bilen. På dagen kan barnet sova i bärsele, i knät eller i en babysitter.

Ge mat oftare

Ge mat eller amma oftare än vanligt om barnet inte orkar äta så mycket varje gång.

Ge dricka oftare

Det är viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Ge därför barnet vätska ofta. Barn upp till ett år kan ammas eller få mjölkersättning oftare än vanligt.

Använda nässug

Använda nässug för att suga ut det sega slemmet ur näsan. Ge gärna näsdroppar med koksaltlösning innan, det löser upp slemmet och gör det mindre segt.

Ge febernedsättande medicin

Ge febernedsättande läkemedel om barnet mår märkbart dåligt av febern, till exempel att hen är trött och inte orkar äta eller dricka.

Tvätta barnets ögon

Om ögonen är irriterade och kladdiga kan du tvätta dem med en bomullstuss med koksaltvatten eller ljummet vatten.

http://1177.se